Smörrebröd

@ Kopenhagen

Dag drie van de Scandinavische reis is aangebroken. Nog steeds overnachten we in ons tuinhuis in Rødvig en begint het campingleven te wennen. Tijd voor een trip naar een nog onbekende stad. We vertrekken met de auto naar het station in Køge en gaan vanuit daar met de trein naar Kopenhagen. 

Jurkje aan, sneakertjes, en een sjaaltje in mijn haar. Ready om te flaneren op de boulevard stappen we in een soort Deense sprinter naar Kopenhagen. We kiezen een plekje uit en nemen plaats op de banken van de trein. De zijkanten lopen ovaal af en de ruwe bekleding is groen en blauw gekleurd. De looks van deze trein zijn compleet anders dan in Nederland, maar dat is wat de treinreis ook zo uniek zou moet maken. 

Rond elf uur maken we ons entree in Kopenhagen. Er is geen zon te bekennen en we treffen dan ook een gure wind en een schrale 14 graden wanneer we het station uitlopen. Ach, niet getreurd. Als echte Nederlanders weten hoe het werkt en zijn natuurlijk voorbereid met paraplu’s. Op naar de eerste toeristische attractie.

We passeren de Deense Kalverstraat die vol staat met ‘SALE up to 70%’ borden en banjeren door naar Nyhavn. Dit is een bekende haven in Kopenhagen en staat bekend om de gekleurde huisjes. Pinterest staat er vol mee en dit unieke spotje moesten we dan ook even bewonderen. Toch kan ik niet zeggen dat ik impressed ben. Het is leuk om te zien zo’n kleurrijke geheel aan een haven, maar ik had het mij anders voorgesteld. Meer water, meer kleur, meer toerisme. O nee, toerisme was er echt zat. Onder elk huisje zat wel een restaurant gevestigd wat je een groot assortiment aan smörrebröd aanbood. Ik hoor je denken, what the hell is dat? Wie kan dat beter uitleggen dan Wikipedia. 

“Smørrebrød is een traditioneel Deens lunchgerecht dat doorgaans bestaat uit een beboterde snee roggebrood, die met een uitgebreid beleg van saus, kaas, vlees, vis, rauwkost en/of andere voedingsmiddelen versierd wordt.”

Wikipedia

Het mocht dan misschien niet overheerlijk klinken, maar toch moesten we dit typisch Deense gerecht proberen. En misschien kwam het omdat de maaltijden van de afgelopen dagen toch niet zo smaakvol waren als ik dacht, of hadden we gewoon trek, maar het smaakte verrukkelijk. Haring in kerriesaus, kappertjes, garnalen met mayo en rosbief, wat groene garnering en nog meer troep. Het was een sensatie voor de smaakpapillen. Een werkelijk genot. 

Helaas alleen de gierige toeristen scherp op de foto gekregen in plaats van de zeemeermin.

Na dit maal moest en zal er gekeken worden naar de zeemeermin die aangespoeld ergens op een steen zou liggen. Heel indrukwekkend was het niet, maar ook deze toeristische plek wilde we niet aan ons voorbij laten gaan. Het was wel geinig, maar ik kan er niet meer van maken dat het een zeemeermin op een steen was. Wat ik je wel aan je kwijt wil is dat ik twee fijne warme truien heb gescoord met 70% korting bij Topshop. Typisch Deens!!!! (nee)

Cliffhanger: wanneer je de volgende keer een van mijn verhaaltjes leest, zit ik alweer in Zweden. Het land van Knäckebröd, Kygo en blonde haren. Helemaal zin in.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *